“Sve sam sa zemlje stek'o, NIJE MI NIKO DINARA POSLAO” (VIDEO)

Semberski kraj je područje Bosne i Hercegovine koje osim bogatstva ravnice i zelenila, nudi i mjesta koja sa sobom nose posebne priče. Jedno takvo mjesto je Janja, posebno, ponosno sa najvrjednijim ljudima.


Baš takve osobe, tačnije porodicu Velagić upoznasmo prilikom naše posjete Janji. Sasvim spontano, nastojeći da zabilježimo svakodnevnicu stanovnika ovog mjesta, započesmo razgovor sa Alijom Velagićem, koji se od malih nogu bavi poljoprivredom.


Zatekosmo ih kako beru tikvicu. Poranili su kako bi današnji urod mogli isporučiti najkasnije do 3 sata. Ovi dani su rezervisani za branje tikvice, stoga Alija i supruga moraju završiti sve na vrijeme. Odmah poslije ove berbe, čeka ih posao oko kukuruza, a u međuvremenu i lubenice i dinje. Kažu kako je urod ove godine rekordan, ali strahuju od vremenskih neprilika, koje bi dobar početak sezone mogle upropastiti. Uglavnom sami, bračni par Velagić obrađuje 30 dunuma zemlje, od kojih na 20 dunuma siju krompir za fabriku, a na preostalom zemljištu sade tikvice, kukuruz, bostan i dinje, kao i paprike i paradajz za vlastite potrebe. Za svu sezonu Velagići proizvedu sami rasad.


Upravo tikvice i ostalo povrće iz Janje zahvaljujući kompaniji Bingo završi na našem stolu.
Sigurni kupci iz sezone u sezonu garancija su poljoprivrednicima poput porodice Velagić. Zahvaljujući tome nisu primorani svoje proizvode prodavati na pijaci.
Na pitanje da li se isplati baviti ovim Alija nam kaže kako je od ovog izgradio cijeli svoj život ne pomišljajući na odlazak iz Bosne i Hercegovine. Volio bi da budućnost u ovome vide i njegova djeca i da se vrate na rodnu grudu.
Mi izražavamo nadu da će i mlađe generacije uvidjeti ljepotu i bogatstvo Semberije i ne zaboravite povrće poput kukuruza, kupusa, paprike, dinje, lubenice u čijim slastima uživamo, dolaze nam upravo iz srca ovog područja.