Jasmila Žbanić iskritikovala vlast: Nedovoljna reakcija na brutalna ubistva žena

Jasmila Žbanić, poznata bh. režiserka, oštro je kritikovala vlasti zbog nedostatka reakcije na nedavne tragične smrti žena u Bosni i Hercegovini.

Kroz svoj javni istup, Žbanić je istaknula kako vlast nije proglasila Dan žalosti za nedavno ubijene Nerminu Krajinu, Amelu Čičkušić i njeno dvoje djece, Milevu Andrić, Amru Kahrimanović i Belmu Baluković.

Kritikovala je gradonačelnicu Sarajeva zbog ispraznog performansa na Sarajevo Film Festivalu i Vladu Federacije BiH zbog populističke odluke o Danu žalosti, naglašavajući da su takvi gestovi često dio spektakla radi političkih poena, umjesto stvarnih promjena.

Žbanić je ukazala na nedostatak suštinskih zakonskih promjena koje bi zaštitile žene, posebno ističući nedostatak Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji i nasilja prema ženama, te Krivičnog zakona o femicidu, koje godinama zahtijeva civilno društvo.

Prema njenim riječima, nedostatak zakonskih rješenja omogućava ubojicama da nastave nekažnjeno, što je rezultiralo kontinuiranim nasiljem nad ženama u zemlji.

Ovaj istup Žbanić je potaknuo javnu raspravu o važnosti stvarnih promjena u zaštiti ženskih prava u Bosni i Hercegovini, ističući potrebu za konkretnim akcijama i zakonskim reformama koje bi zaustavile nasilje nad ženama i osigurale pravdu za žrtve.

Tatabrada.ba/Tuzla info