Osigurana sredstva za realizaciju dva veoma važna projekta na području Srebrenika

Grad Srebrenik ostvario je značajan uspjeh na javnom pozivu Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, osiguravši sredstva za realizaciju dva veoma važna projekta. Ovi projekti ne samo da će doprinijeti zaštiti okoliša, već će i unaprijediti infrastrukturu grada, čime se dodatno osnažuje njegov ekonomski i ekološki potencijal.

Projekat pod nazivom “Izgradnja fotonaponske solarne elektrane na krovu zgrade organa uprave” predstavlja značajan korak ka korištenju obnovljivih izvora energije u Srebreniku. Implementacija solarne elektrane omogućit će smanjenje potrošnje fosilnih goriva i emisije štetnih gasova, čime se doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša. Solarne elektrane su neophodne za tranziciju prema zelenoj energiji, a ovaj projekat je primjer kako lokalna samouprava može preuzeti inicijativu u tom pravcu.

Drugi odobreni projekat pod nazivom “Izgradnja anaerobnog biološkog uređaja za tretman fekalnih voda za naselje Brezje i poslovnu zonu Tinja Gornja” usmjeren je na unapređenje komunalne infrastrukture u ovim područjima. Ovi uređaji će osigurati efikasan tretman fekalnih voda, smanjujući rizik od zagađenja okoliša i poboljšavajući kvalitetu života stanovnika.

Ukupna vrijednost odobrenih sredstava za ova dva projekta iznosi 134.000 KM, što predstavlja važnu investiciju u budućnost Srebrenika.

Važno je napomenuti da su na ovom javnom pozivu uspješni bili i JP Vodovod i kanalizacija Srebrenik, kao i Centar za kulturu i informisanje Srebrenik. Ovi rezultati pokazuju da je Srebrenik spreman da iskoristi svaku priliku za unapređenje svoje infrastrukture i zaštitu okoliša, čime se doprinosi razvoju cijele lokalne zajednice.

Grad Srebrenik će nastaviti sa proaktivnim pristupom i apliciranjem na slične javne pozive, kako bi osigurao još veći napredak u oblasti ekologije i održivog razvoja, objavio je na svom fb nalogu gradonačelnik Srebrenika Adnan Bjelić.

Tatabrada.ba/Radio Srebrenik