Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica izdao je preporuke o tome kako iskorisititi prednosti ljeta pridrลพavajuฤi se savjeta o odgovarajuฤem izlaganju koลพe suncu, odijevanju na vruฤinama, ฤuvanju hrane u ovom periodu i sl.
– Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vruฤine, ovo godiลกnje doba zahtijeva promjene naฤina ลพivota, od prehrane i odijevanja do drugaฤijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom teลพinom, oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetiฤare, hroniฤne bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom – navodi rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu dr. Elma Kuduzoviฤ.
Ljetu se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguฤe ลกtetne posljedice koje nosi sobom, a slobodno vrijeme iskoristili za opuลกtanje i oporavak.
โ Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji moguฤi naฤin. Visoke temperature, pojaฤano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suoฤavate tokom ljeta. Nekontrolisano izlaganje sunฤevim zrakama, kao i nekoriลกฤenje sredstava sa zaลกtitnim faktorom, moลพe izazvati negativne promjene na koลพi ukljuฤujuฤi opekotine, ubrzano starenje te u krajnjem sluฤaju i karcinom koลพe, melanom – navela je.
Bez obzira na tip koลพe, najvaลพnije je pridrลพavati se osnovnih preventivnih mjera poput svoฤenja aktivnosti na jutarnje i poslijepodnevne, manjeg izlaganja suncu 10 do 17 sati kada je najveฤi indeks UV zraka.
Prilikom izlaganja sunฤevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najveฤim zaลกtitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuฤe, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja. Bitno je i sunฤati se postepeno (prvi dan 15 minuta pa postepeno produลพavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunฤevim zrakama u periodu od 10 do 17 sati, navode iz Instituta.
Treba nositi laganu, ลกiroku i svijetlu odjeฤu od prirodnih materijala uz obaveznu zaลกtitu glave kaฤketima ili ลกeลกirima te nositi sunฤane naoฤale sa UV zaลกtitnim slojem.
โ Zbog visokih temperatura i poveฤanog gubitka teฤnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koลพi potrebna veฤa koliฤina vode – najmanje dvije litre dnevno, ลกto je otprilike osam ฤaลกa. Preporuka je unositi teฤnost polako, u malim koliฤinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslaฤena piฤa koja ฤe samo pojaฤati dehidrataciju. Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojaฤano znoje (rad na otvorenom, sportaลกiโฆ) i uz to su sklone niลพem krvnom pritisku, uz obiฤnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda s obzirom na to da znojem pojaฤano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.) – kaลพe dr. Kuduzoviฤ.
– Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate ฤista, zbog moguฤih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih oฤiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi se istuลกirajte toplom vodom i sapunom. Ljeti su ฤesti ugrizi ili ubodi razliฤitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbeลพom koลพe te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda vaลพno je odrลพavati ฤistim kako ne bi doลกlo do razvoja infekcije. Jako je vaลพno pokuลกati se suzdrลพati od ฤeลกanja koลพe jer se upravo na taj naฤin najฤeลกฤe omoguฤi razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu ฤeลกanjem. U sluฤaju da se pojavi otok, stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri peลกkir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili. U sluฤaju razvoja infekcije ili neke neobiฤne koลพne promjene na mjestu uboda, povraฤanja ili poteลกkoฤe s disanjem, javiti se ljekaru ลกto prije – navedeno je takoฤer.
Tokom cijele godine, navode struฤnjaci, a naroฤito ljeti, treba paziti na ฤuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti zbog porasta temperature, nepravilno ฤuvanje namirnica skraฤuje rok njihovog trajanja te bitno utiฤe na kvalitet i nutritivnu vrijednost.
U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svjeลพe namirnice, adekvatno ih termiฤki obraditi i po moguฤnosti svakodnevno pripremati svjeลพe obroke. Posebnu paลพnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao ลกto su meso, jaja, riba, mlijeko i mlijeฤni proizvodi. Osim pravilnog ฤuvanja hrane, termiฤke obrade i temeljitog pranja voฤa i povrฤa, trovanje hranom sprijeฤit ฤemo ฤestim pranjem ruku te pravilnom higijenom posuฤa i pribora za rad sa hranom (naroฤito daska za rezanje mesa).
– Pridrลพavajuฤi se navedenih savjeta, iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica – navode iz Instituta.
Tatabrada.ba/FTV