INZ – Preporuke za zdravo i sigurno ljeto

Foto: Fena/Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica izdao je preporuke o tome kako iskorisititi prednosti ljeta pridrลพavajuฤ‡i se savjeta o odgovarajuฤ‡em izlaganju koลพe suncu, odijevanju na vruฤ‡inama, ฤuvanju hrane u ovom periodu i sl. 

– Bez obzira koliko dobro podnosite ljetne vruฤ‡ine, ovo godiลกnje doba zahtijeva promjene naฤina ลพivota, od prehrane i odijevanja do drugaฤijeg rasporeda aktivnosti. Ovo se posebno odnosi na malu djecu, starije osobe, trudnice, osobe sa prekomjernom tjelesnom teลพinom, oboljele od kardiovaskularnih i respiratornih bolesti, dijabetiฤare, hroniฤne bolesnike, sportiste i radnike na otvorenom – navodi rukovoditeljica Zavoda za javno zdravstvo u Institutu dr. Elma Kuduzoviฤ‡.

Ljetu se trebamo znati prilagoditi kako bismo izbjegli moguฤ‡e ลกtetne posljedice koje nosi sobom, a slobodno vrijeme iskoristili za opuลกtanje i oporavak.

โ€“ Nemojte se zbog neznanja ili lijenosti dovesti u situaciju da upadnete u njegove zamke i ne iskoristite sve prednosti na najbolji moguฤ‡i naฤin. Visoke temperature, pojaฤano znojenje, opekotine, ubodi insekata i trovanje hranom samo su neke od opasnosti s kojima se suoฤavate tokom ljeta. Nekontrolisano izlaganje sunฤevim zrakama, kao i nekoriลกฤ‡enje sredstava sa zaลกtitnim faktorom, moลพe izazvati negativne promjene na koลพi ukljuฤujuฤ‡i opekotine, ubrzano starenje te u krajnjem sluฤaju i karcinom koลพe, melanom – navela je.

Bez obzira na tip koลพe, najvaลพnije je pridrลพavati se osnovnih preventivnih mjera poput svoฤ‘enja aktivnosti na jutarnje i poslijepodnevne, manjeg izlaganja suncu 10 do 17 sati kada je najveฤ‡i indeks UV zraka.

Prilikom izlaganja sunฤevim zrakama obavezno je, posebno za djecu, koristiti sredstva sa najveฤ‡im zaลกtitnim faktorom (50) koje je potrebno nanijeti u dovoljno debelom sloju, minimalno 20 minuta prije izlaska iz kuฤ‡e, uz ponavljanje svaka dva sata te nakon svakog kupanja. Bitno je i sunฤati se postepeno (prvi dan 15 minuta pa postepeno produลพavati vrijeme) uz izbjegavanje izlaganja sunฤevim zrakama  u periodu od 10 do 17 sati, navode iz Instituta.

Treba nositi laganu, ลกiroku i svijetlu odjeฤ‡u od prirodnih materijala uz obaveznu zaลกtitu glave kaฤketima ili ลกeลกirima te nositi sunฤane naoฤale sa UV zaลกtitnim slojem.

โ€“ Zbog visokih temperatura i poveฤ‡anog gubitka teฤnosti znojenjem, ljeti je tijelu i koลพi potrebna veฤ‡a koliฤina vode – najmanje dvije litre dnevno, ลกto je otprilike osam ฤaลกa. Preporuka je unositi teฤnost polako, u malim koliฤinama i pri tome izbjegavati alkoholna, gazirana i zaslaฤ‘ena piฤ‡a koja ฤ‡e samo pojaฤati dehidrataciju. Osobama koje se zbog prirode posla dodatno pojaฤano znoje (rad na otvorenom, sportaลกiโ€ฆ) i uz to su sklone niลพem krvnom pritisku, uz obiฤnu vodu, savjetuje se i mineralna negazirana voda s obzirom na to da znojem pojaฤano gubimo i elektrolite (magnezij, kalij, natrij i sl.) – kaลพe dr. Kuduzoviฤ‡.

– Ako sumnjate da je voda u kojoj se kupate ฤista, zbog moguฤ‡ih infekcija izbjegavajte predug boravak u njoj te pripazite da ne gutate tu vodu ili ronite otvorenih oฤiju, a obavezno nakon kupanja u takvoj vodi se istuลกirajte toplom vodom i sapunom. Ljeti su ฤesti ugrizi ili ubodi razliฤitih insekata koji se mogu manifestirati crvenilom i svrbeลพom koลพe te velikim bolnim otokom. Mjesto uboda vaลพno je odrลพavati ฤistim kako ne bi doลกlo do razvoja infekcije. Jako je vaลพno pokuลกati se suzdrลพati od ฤeลกanja koลพe jer se upravo na taj naฤin najฤeลกฤ‡e omoguฤ‡i razvoj infekcije zbog ulaska mikroorganizama kroz ranicu nastalu ฤeลกanjem. U sluฤaju da se pojavi otok,  stavite hladnu oblogu na mjesto uboda (mokri peลกkir ili kockice leda umotane u kuhinjsku krpu) kako bi je smanjili. U sluฤaju razvoja infekcije ili neke neobiฤne koลพne promjene na mjestu uboda, povraฤ‡anja ili poteลกkoฤ‡e s disanjem, javiti se ljekaru ลกto prije – navedeno je takoฤ‘er.

Tokom cijele godine, navode struฤnjaci, a naroฤito ljeti, treba paziti na ฤuvanje i pohranjivanje namirnica. Ljeti zbog porasta temperature, nepravilno ฤuvanje namirnica skraฤ‡uje rok njihovog trajanja te bitno utiฤe na kvalitet i nutritivnu vrijednost.

U toplim danima trebalo bi maksimalno pojednostaviti pripremu jela: upotrebljavati samo svjeลพe namirnice, adekvatno ih termiฤki obraditi i po moguฤ‡nosti svakodnevno pripremati svjeลพe obroke. Posebnu paลพnju obratiti na lako kvarljive namirnice proteinskog porijekla kao ลกto su meso, jaja, riba, mlijeko i mlijeฤni proizvodi. Osim pravilnog ฤuvanja hrane, termiฤke obrade i temeljitog pranja voฤ‡a i povrฤ‡a, trovanje hranom sprijeฤit ฤ‡emo ฤestim pranjem ruku te pravilnom higijenom posuฤ‘a i pribora za rad sa hranom (naroฤito daska za rezanje mesa).

– Pridrลพavajuฤ‡i se navedenih savjeta, iskoristite sve prednosti ljeta, boravka na moru i suncu bez posljedica – navode iz Instituta.

Tatabrada.ba/FTV