Održiva budućnost: Voćni rasadnik iz Srebrenika dobija energiju iz Sunca!

U idiličnom okruženju Voćnog Rasadnika u Srebreniku, nova era održive energije započinje svoj sjajan put. Uz podršku UNDP-a i projekta EU4AGRI, na ovom plodnom tlu sada se uzdiže fotonaponska elektrana, označavajući početak transformacije ka energetski održivijoj budućnosti.

Ova inicijativa predstavlja spoj modernih tehnologija i tradicionalnih poljoprivrednih praksi. Dok voćnjaci nastavljaju obilno davati svoje plodove, nova fotonaponska elektrana će koristiti obilje sunčeve energije kako bi osigurala neprekidan izvor električne energije za rad rasadnika. Ovaj korak prema obnovljivim izvorima energije ne samo da smanjuje ekološki otisak, već i osigurava stabilnost u snabdijevanju energijom za poljoprivrednu proizvodnju.

UNDP, zajedno s projektom EU4AGRI, pružio je ključnu podršku u realizaciji ovog projekta, što predstavlja samo jedan od mnogih koraka ka jačanju održive poljoprivredne prakse u Bosni i Hercegovini. Kroz integraciju obnovljivih izvora energije u poljoprivrednu proizvodnju, zajednica u Srebreniku ne samo da smanjuje svoju ekološku stopu, već i stvara primjer održivog razvoja koji može služiti kao inspiracija drugima.

Fotonaponska elektrana ne samo da pruža snagu za budućnost Voćnog rasadnika, već i simbolizira svjetliju, održiviju budućnost za cijelu zajednicu.