Holandski proizvođač automobila VDL Nedcar otpušta 2.000 radnika

Usljed turbulentnih uslova na globalnom tržištu i pada potražnje, BMW je raskinuo ugovor s VDL-om, holandskim ugovornim prozvođačem automobila, autobusa i industrijskih dijelova. Analogno tome, holandska kompanija gasi 2.000 radnih mjesta.

Holandski industrijski div VDL Groep potvrdio je da će njihova kompanija VDL Nedcar, koja je radila kao ugovorni proizvođač automobila, ukinuti 2.000 radnih mjesta. Nedcar je primoran otpustiti radnike otkako je njegov glavni kupac BMW raskinuo ugovor o proizvodnji. Novi krug otpuštanja obuhvata većinu preostalih radnika proizvodnog odjela.

Nedcar će od marta 2024. zadržati samo 450 zaposlenika koji će raditi na prototipovima za potencijalne nove kupce i finalizirati ugovorne obaveze s BMW-om, saopšteno je iz holandske kompanije. Direktor VDL Nedcara John van Soerland rekao je da kompanija nije uspjela pronaći nove kupce zbog turbulentnih uslova na globalnom tržištu automobila i prevelikih kapaciteta u automobilskoj industriji. “Naši akvizicijski napori za privlačenje novih kupaca se nastavljaju. Ostajemo u potpunosti predani tome da VDL Nedcar učinimo jačim u budućnosti”, rekao je van Soerland u izjavi.

VDL Nedcar jedina je velika tvornica automobila u Holandiji. Ima proizvodni kapacitet do 200.000 automobila godišnje. Otkako je otvorena 1967., tvornica je proizvodila automobile za Volvo, Smart, Mitsubishi, BMW i Mini. Ugovor s BMW-om podrazumjevao je sklapanje određenih modela BMW-a i Minija.

Ne tako davno, krajem 2012., dok su vremena bila kudikamo normalnija, VDL Groep je otkupio jednu od aktuelnih tvornica od japanskog Mitsubishija za iznos od samo jednog eura. Jedini uslov je bio da VDL sačuva 1.500 radnika, koji su tada radili na montaži modela Colt i Outlander. Ipak, 10 godina poslije, ta radna mjesta su ipak postala ugrožena