Kompanija Herceg iz Srebrenika otvorila savremeni pogon za proizvodnju drvene stolarije

Kompanija Herceg iz Srebrenika svoj poslovni portfolij je proširila otvaranjem još jednog pogona za proizvodnju drvene stolarije. Ovom značajnom investicijom otvorilo se novo poglavlje kompanije koja obilježava i veliki jubilej – 40 godina uspješnog postojanja.

Herceg Srebrenik regionalni je lider u proizvodnji ALU i PVC stolarije, a brend koji je prepoznat i širom Evropske unije u godini velikog i izuzetno značajnog jubileja otvorio je vrata novog proizvodnog pogona u kojem nastaju drveni prozori i vrata.

Svečanom otvorenju pogona prisustvovali su prijatelji i poslovni partneri ove kompanije, a njihov privredni značaj prepoznala je i lokalna zajednica.

Stvaranje novog proizvodnog pogona nije samo poslovna odluka, već i odraz posvećenosti kontinuiranom rastu i prilagođavanju tržišnim zahtjevima, a stručni kadar sada uz pomoć najsavremene opreme izrađuje visokokvalitetne proizvode.

Znanje, stručnost i entuzijazam bili su ključni za realizaciju ovakvog projekta, a drvo kao matrijal koji se koristi u proizvodnji ima sve neophodne osobine koje će privući i najzahtjevnije kupce. Ono nije samo prirodni i obnovljivi resurs, već i materijal koji u svaki stambeni prostor unosi toplinu i osjećaj ugode.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Hercegovi drveni prozori predstavljaju tracionalni spoj zanatstva i savremenenih tehnoloških dostignuća, a oslanjajući se na dugogodišnje iskustvo iz prozorske tehnike, proizvodnja je oplemenjena dosadašnjom dobrom praksom.

Ljepota i prirodnost drveta spojena je s modernim dizajnom, a kupci dobijaju prozore koji su istovremeno etstetski privlačni i tehnološki napredni. Proizvodi nastaju na najboljim mašinama, a obrada se vrši najsavremenijim alatima.

U tvornici je prepoznat značaj tehnoloških dostignuća te se u kontekstu proizvodnje drvenih prozora navodi peta industrijska revolucija, odnosno vještačka inteligencija.

Vizija menadžmenta ove kompanije je da budu lideri u proizvodnji drvenih prozora i vrata, ne samo na lokalnom, već i međunarodnom tržištu. Ovo je sasvim prirodno stremljenje, uzme li se u obzir da Herceg slovi za regionalnog lidera u proizvodnji ALU i PVC stolarije.

Priča o ovoj kompaniji počela je još davne 1983. godine, kada su Mustafa Herceg i Sulejman Hercegovac osnovali porodičnu zanatsku radionicu. Četiri decenije kasnije postali su simbol uspjeha, predanosti i inovacija, ali i snage, kvaliteta te izdržljivosti kroz razne poslovne izazove.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

Od skromnih početaka pa sve do danas, kontinuirano su težili ka vrhunskoj kvaliteti i neprestanoj inovaciji, a posvećenost klijentima, zaposlenicima i zajednici bila je i ostala srž njihovog poslovanja.

Značajniji poslovni zamah Herceg ostvaruje u poslijeratnom periodu. Posebno se ističe 2001. godina kada se realizira prvi izvoz za Belgiju, a zatim su njihovi proizvodi krenuli put Holandije. Nakon toga uslijedila je ekspanzija na evropskom tržištu, kao i rast fabrike za proizvodnju ALU i PVC stolarije.

Kompanija se danas nalazi u rukama mlađih naraštaja porodice Herceg, a posebno je pohvalno to da smjena generacije nije negativno utjecala na ono što je izgradilo. Naprotiv, mladalačka poslovna energija, koju nose vlasnici i zaposlenici, dovela je do toga da je Herceg danas prepoznatljivi evropski brend.

Zahvaljujući predanom radu u proteklih pet godina su uspjeli povećati prodaju i izvoz za okvirno 70 posto u odnosu na 2018. godinu. Shodno tome, vrijednost izvoza samo u prošloj godini iznosila je približno 33 milona eura, a ukoliko to pretočimo u proizvode, u prosjeku, svakodnevno iz Hercegovih proizvodnih pogona izlaze tri kamiona sa robom namijenjenom evropskom tržištu.

Foto: A. K./Klix.ba

Foto: A. K./Klix.ba

U cilju ostvarenja ovakvih prodajnih rezultata, pored već postojećeg Hercegovog preduzeća u Belgiji – BHB Windows, javila se i potreba za osnivanjem dodatnih kompanija u inozemstvu, koje će se baviti prodajom proizvoda. Tako su u 2021. godini osnovali BST Kozijnen u Holandiji, a dvije godine kasnije osvanuo je i Herceg AG u Švicarskoj.

Herceg je tokom ove godine dosegao broj od 450 zaposlenih, a u tu cifru nisu ubrojane 23 osobe koje su zaposlene u spomenutim inozemnim firmama.

Kada je riječ o investicijama, u proteklih šest godina je uloženo više od 10 miliona eura u najsavremeniju opremu. Prema planovima, Herceg i dalje želi ostati lider u proizvodnji prozora i vrata, a uz jačanje položaja na tržištima na kojima su već dobro pozicionirani, najavljuju intenzivniji prodor na privredno tlo Švicarske.

Izvor: Klix