Sarajevo nakon drame i penala izborilo drugo pretkolo Konferencijske lige

Nogometaši Sarajeva nakon skoro tri sata borbe izborili su drugo pretkolo Konferencijske lige. Bordo tim je eliminisao ekipu Aktobea nakon penala, a prethodno je dvomeč završen s ukupnih 3:3. Rezultat na penalima bio je 4:3 za Sarajevo.

Utakmica je otvorena velikom šansom za Sarajevo već u prvoj minuti. Hamza Čataković je šutirao s vrha šesnaesterca, ali je pogodio stativu. U nastavku napada Francis Kyeremeh šutira preko gola.

Nastavila se sjajna igra Sarajeva, ali bez rezultata. Nizale su se šanse, a Kyeremeh je imao pravi zicer u 35. minuti kada je izašao sam pred golmana gostiju. Međutim, golman Šatskij je intervenisao u posljednji čas u situaciji “jedan na jedan”.

U 37. minuti sudija je odbio dosuditi jedanaesterac za Sarajevo, iako se činilo da je Giorgi Guliashvili dobio ozbiljan udarac. Tada je Koševo proključalo.

Kazna za promašaje stigla je u 41. minuti. Idris Umaev je pogodio nakon odličnog driblinga i poteza Amadoua Doumbouyaeja. Rezultatom 1:0 za Aktobe otišlo se na odmor.

Sarajevo je dodalo gas na otvaranju drugog dijela, a to se isplatilo u 57. minuti kada smo vidjeli najljepši detalj utakmice. Guliashvili je iz teške pozicije s desne strane postigao fantastičan pogodak za izjednačenje.

Aktobe je u toj situaciji morao krenuti na “sve ili ništa”, a rezultat je stigao u 76. minuti. Nesmotrenost odbrane Sarajeva skupo je plaćena, a loptu iz blizine u mrežu posprema Adilkan Tanžarikov. Lopta mu je pala na nogu usamljenom u petercu nakon kornera.

U 84. minuti Kyeremeh je imao šansu da riješi utakmicu. Driblingom se riješio dvojice čuvara iz Aktobea, ali je šutirao preko gola.

Regularni dio utakmice završen je rezultatom 2:1 za Aktobe, a ukupnim 2:2 u dvije utakmice, pa su tako uslijedili produžeci. I oni su bili veoma interesantni i efikasni.

Jayro je već u drugoj minuti produžetka sjajnim golom doveo Aktobe u vodstvo, ali je već u narednom napadu Renan Oliveira pogodio za novo poravnanje u produžecima.

Sarajevo je drugi produžetak odigralo s igračem manje jer je Đuričković dobio drugi žuti karton. Ipak, to se nije osjetilo na igri jer je Bordo tim izgledao bolje u polju tokom dodatnih minuta.

Golova više nije bilo u produžecima, pa se pristupilo izvođenju jedanaesteraca, a tu se bolje snalazi ekipa Sarajeva za prolaz u drugo pretkolo.

Golman Sarajeva Emil Rockov pretvorio se u pravog junaka jer je odbranio dva penala igračima Aktobea. S druge strane, igrači Sarajeva su četiri puta pogodili s bijele tačke, a priliku da ovjeri plasman u drugo pretkolo Konferencijske lige imao je Elvir Duraković, koji je na kraju i pogodio.

Sarajevo će u drugom pretkolu već naredne sedmice igrati protiv Spartaka iz Trnave (Slovačka). Prvi duel igra se na Koševu 25. jula, a revanš sedam dana kasnije u Slovačkoj.

Rezultat i strijelci:

Sarajevo – Aktobe 2:3 (Guliashvili 57’, Renan 96’ / Umaev 41’, Tanžarikov 75’, Jairo 93’)

Ukupan rezultat: 3:3

Nakon penala: 4:3

Izvor: Klix.ba