Pet najboljih niskoglikemijskih namirnica za mršavljenje

Ako ste fokusirani na gubitak kilograma, možda ćete se htjeti educirati o hrani s niskim glikemijskim indeksom.

Ove namirnice su korisne jer neće uzrokovati porast šećera u krvi kao na primjer hrana s visokim glikemijskim indeksom. Hrana koja brzo podiže šećer u krvi može uzrokovati nagli porast i pad.

Ova lančana reakcija je ono što navodi vaše tijelo da žudi za rafiniranim ugljikohidratima i šećerom kako bi se brzo podigao. Pad šećera također može izazvati oslobađanje kortizola, koji je poznat kao “hormon trbušne masti”. U nastavku vam donosimo pet najboljih namirnica s niskim glikemijskim indeksom za mršavljenje.

Jagode

Jagode su idealne za zadovoljavanje sladokusaca jer su bogate vlaknima i malo kalorija. Jagode su korisne kada je u pitanju gubitak težine jer sadrže fitokemikalije C3G (cijanidin 3-glukozid) koji povećavaju proizvodnju adiponektina, koji može poboljšati metabolizam masti, kao i leptina, koji potiskuje apetit.

Jaja

Jaja su odličan izbor za utaživanje gladi, tako da su najbolji izbor za mršavljenje. Što duže osjećate sitost, manja je vjerovatnoća da ćete se prejedati! Jaja su također odličan izvor holina, a istraživači su otkrili da holin isključuje gene koji su odgovorni za povećanje visceralne masti.

Grčki jogurt

Istraživanja sugeriraju da konzumiranje obroka bogatog proteinima može pomoći ljudima da jedu manje tokom dana. Osim toga, bakterije grčkog jogurta su dobre za vas jer vam pomažu u poboljšanju mikrobioma crijeva, za koji se pokazalo da pomaže u gubitku težine.

Paradajz

Paradajz je odlična hrana za održavanje mršavljenja, jer prosječan crveni paradajz srednje veličine ima samo 22 kalorije, a ima i visok sadržaj vode, pa će vas zasititi.

Paradajz se smatra hranom velikih količina, koja pomaže u suzbijanju apetita. Idealan je za uživanje prije početka obroka jer će ublažiti glad.

Orašasti plodovi

Mnogi orašasti plodovi su nisko rangirani na skali glikemijskog indeksa jer imaju malo ugljikohidrata. Orašasti plodovi su također nevjerovatno zadovoljavajući jer sadrže vlakna, proteine ​​i “dobre” nezasićene masti.

Idealna su užina za stabilizaciju šećera u krvi koja vas neće natjerati da ubrzo nakon toga posegnete za slatkišima. Zanimljivo je da iako su orašasti plodovi kalorični, istraživanje je pokazalo da su ljudi koji su jeli dvije ili više porcija orašastih plodova svake sedmice imali 31 posto manji rizik od debljanja, u poređenju s onima koji ne jedu ili rijetko jedu orašaste plodove.

Izvor: Klix.ba